Det er ikke sånn at man er nødt til å drikke brus på fest om man ikke vil ha alkohol. Det finnes mange alternativer. BedreUten har testet ut alkoholfrie drikker fra Vinmonopolet. I denne testen har vi smakt på drikke som vanligvis har alkohol i seg, men som her er alkoholfrie.

Smaktstesten ble utført av et panel på tretten deltakere. Av disse er det få som har drukket alkohol før, og noen som er glad i alkoholfri vin og øl. Det betyr at resultatene av denne testen skal kunne brukes også av de som ikke har «lært seg» å like alkohol enda.  Vi har testet både øl, hvitvin, rødvin, rosevin og sider. Vi har tatt hensyn til at det kan være to grunner til å velge alkoholfritt: den ene er at man ikke drikker alkohol men fortsatt vil ha noe ekstra godt å drikke en gang i blant, den andre er at man ønsker at det ikke skal være så tydelig at man ikke drikker alkohol og at man derfor har med noe på fest som kan se ut som det de andre drikker. Vi har derfor en smaktstest først, og så gir vi tips til hva som er best å ha med på fest for de som ikke vil utmerke seg med drikkevarene på fest. Vi begynner med smaksvinnerne!

Best på smak

Himmelstund appelcider (SIDER)

Denne sideren til 59 kroner var den eneste som fikk terningkast seks! Smaken minner om brus, drikken er søt og lukter godt. Flasken er fin. En av deltakerne skriver: «God lukt, fin farge, smaker mildt og søtt. Lett å drikke :)», en annen skriver «Søtt og jævlig. Elsker det!».  Skal vi trekke ned på noe så må det være at det for noen kan bli litt for søtt. Allikevel, et godt alternativ til noe som er lett å drikke og lett å like. Terningkast 6

Sparkling Apple & Williamspear (SIDER)

Denne sideren er ikke helt ulik smaksvinneren i testen. Noen av deltakerne foretrakk imidlertid denne foran vinneren, fordi den var litt mindre søt. For 60 kroner kan du altså få deg en fin sider som ikke er så søt. Merkingen non-alcoholic er imidlertid tydeligere her, så hvis du foretrekker at et ikke skal vises så godt at du drikker alkoholfritt er dette den rette for deg. Kommentarer fra deltakerne: «God og syrlig frisk smak», og «lukter stygt, smaker litt godt». Terningkast 5

Maroui (ROSEVIN)

Rosevin uten alkohol er gjerne en litt enklere overgang for de som vil prøve seg på de varene som vanligvis har alkohol i seg. Roseviner er ofte milde på smak og søtere enn vin. Denne kostet 67 kroner. Kommentarene fra panelet var blant annet: «flott design, fin farge, sur og søt» og «desertvin, lukter ikke så godt men smaker ok». Terningkast 4

Natureo (HVITVIN)

For 40 kroner kan du få en søt liten flaske med hvitvin. Dette var den eneste av drikkevarene som flere kommenterte at sikkert var god til mat. Kommentarer var blant annet: «snill smak, grei og drikke alene, ok til mat» og «smaker vin, lukter vin. Litt kjedelig». Terningkast 4

Carlsberg beer (ØL)

Av alle øl som ble testet, var et dette som fikk best tilbakemelding. Selv om den ligger på samme karakter som en annen øl, vant den litt på at ølet var veldig lyst og derfor lett og drikke. Også en del av de som ikke hadde smakt øl i det hele tatt før, syns denne var ok på smak.  Deltagerne kommenterer blant annet: «lys, frisk og sommerlig. Øl er åpenbart en tillært smak», og «lukter og smaker øl. Pluss for at flasken ser vanlig ut». Terningkast 3

Krombacher (ØL)

Denne ølen kom tett opp i Carlsberg sin i testen. Den koster også det samme som Carlsberg, 20 kroner. Den er litt mørkere, men fortsatt lys nok til at den er relativt lett å drikke. Dette er noen av kommentarene: «Lett drikkelig. Luker mer, men smaker mindre» og «mer bitter enn Carlsberg». Terningkast 3

Natureo (RØDVIN)

Dette er den dyreste flasken i testen, til 69 kroner. Fortsatt billig i forhold til rødvin med alkohol i, da. I følge de som hade drukket en del alkoholfri vin før, så hadde denne en litt utpreget «dealkoholisert» preg. Dette er ikke en av de som blir anbefalt å drikke for seg selv. Kommentarer var blant annet: «lukter fruktig, smaker sur frukt» og «luker vin, smaker vin. Kjedelig og sur». Terningkast 3

Brewdog Nanny State (ØL)

Panelet var enige om at dette var en hipstertilpasset flaske, hvor det ikke var tydelig at ølet er alkoholfritt. Du kan altså se ut som en hipster på fest for 21 kroner. Ølet luktet veldig eple, men smaken var ikke helt der hvor man ville ha den. Dette er noen av kommentarene: «Smaker barskog og har veldig lang ettersmak» og «lukter bedre enn den smaker». Terningkast 2

Nøgne Ø (ØL)

Testens dyreste alkoholfrie øl til 28,60, var den desidert store taperen i testen. Den fikk karakter 1 av alle deltakerne bortsett fra en som ga karakter 2. Dette er en veldig mørk øl med mye smak. Dette er noen av kommentarene: «Smaker som pannestekt kaffe, med en bitter ettersmak» og «bitter, mye lukt og smak». Terningkast 1

Best på fest

Her er det ølen som utmerker seg. Ølflaskene til Kronbacker, Carlsberg og Brewdog er fine og nøytrale om man ikke vil at det skal vises så godt at man ikke drikker alkohol. Alle disse tre er desidert vinnere her. Etter dette så er også rosevinen ganske bra til dette. Hvis du kjenner at du ikke har tillært deg ølsmak enda og vil gå for en sider, så er det den som heter Sparkling apple & williamspear som er best.