I BedreUten så er vi opptatt av at det skal være greit å velge å ikke drikke. Derfor har vi snakket med ungdom som ikke drikker, og hørt litt mer om hva de selv tenker om dette. Førstemann ut er Åvar fra Stavern.

Åvar
16 år
Tiende klasse
Stavern
Favoritt-ting å gjøre på fritida: Sitte på dataen og spille og å være ute med kompiser.

«Det beste for meg med å ikke drikke er at jeg er fullt tilstede»

Er det noen spesiell grunn til at du ikke drikker? Hva er det?

Jeg er med i en organisasjon hvor jeg har skrevet under på et medlemsløfte om at jeg ikke skal drikke så lenge jeg er med der. Så jeg føler meg bundet til dette medlemsløftet vårt, da. Jeg skal jo forsåvidt ikke legge skjul på det.. Jeg kan savne å drikke alkohol, men, ja. Jeg har lagt merke til at det er mye morsommere å se og være med uten å drikke selv. Og så har jeg litt mer å gjøre, så jeg slipper å være på så mange fester, jeg kan heller være med venner på fritida.

Hva liker du å drikke istedenfor?

Nei, det er jo som regel vann, da. Men det hender jo at jeg drikker noe brus og sånn, at jeg tar med noe å drikke. Ikke no mer enn det.

Har du fått noen reaksjoner på at du ikke drikker?

Det har vært noen som er sånn, litt sjokka: “oi, drikker du ikke?” liksom, “det er rart”, ikke sant. Det er litt sånn uvant egentlig der jeg er fra. Og så er det noen som mener at jeg må være selvsikker og at jeg er selvsikker på meg selv, og har viljestyrke til å holde meg unna og sånn.. og det er det mange som ikke har. Det er det jeg får høre da. Så jeg har fått mye positivt om at jeg er veldig sterk og å klarer å stå for meg selv og hva jeg mener.

Hvordan har du det på fest?

Jeg må jo nesten si at det er jo veldig moro å se på andre som har det moro med alkoholen sin, da. Men det er alltid greit å sitte et sted og å få være med, det har aldri vært noe stress det.

Føler du at du går glipp av noe når du ikke drikker?

Nei ikke så veldig at jeg går glipp av noe særlig.. Utenom det å kanskje å se litt syner og spy litt i dass, men.. Nei, jeg savner det egentlig ikke så veldig mye sånn sett.

Hva er det beste for deg med å ikke drikke?

Det er jo det at jeg er fullt tilstede. Så kan jeg følge litt med på andre og kompisene mine dersom det skjer noe.

Har du noen tips til de som syns det er vanskelig å si nei når noen tilbyr de alkohol?

Tips er litt vanskelig å gi tips, for det.. Eller, det er lett å gi tips, men det er vanskelig å gjennomføre dem. Men det gjelder jo bare det å klare å stå opp for seg sjøl, og si at “jeg har lyst til å passe på kompisene mine, jeg vil ikke at kompisene mine skal passe på meg”. Dessuten så, veldig mange har jo det der at de ikke husker ting som ikke var så digg da.. “Husker du den kvelden når du var sååå drita” og ditt og datt. Det er ikke alltid man har lyst til å høre det om igjen. Så det handler egentlig om at, med mindre du er glad i smaken, så er det egentlig bare at du kan si at du heller vil passe på kompisene dine, eller du vil heller være en edru sjåfør, eller egentlig bare passe på folk sånn at det ikke skjer no. Så er man bevisst på at det er en der som kan ringe ambulanse, eller, som vet hva som skjer. Mer enn det kan jeg ikke si.

 

Categories: Folk