I BedreUten så er vi opptatt av at det skal være greit å velge å ikke drikke alkohol. Derfor har vi snakket med ungdom som ikke drikker, og hørt litt mer om hva de selv tenker om dette. Denne gangen slår vi av en prat med Martine fra Oslo.

Martine
19 år
Skoleelev og blogger på martinehalvs.blogg.no
Oslo
Favoritt-ting å gjøre på fritida: Hvis jeg har helt fri liker jeg å bare koble helt av å være med de jeg er glad i

“Jeg kan ha det super-supergøy på fest, og det har jeg jo som regel også. Det kommer veldig an på hva man gjør det til selv.”

Er det noen spesiell grunn til at du ikke drikker?

Jeg har ikke noe behov for det, det er egentlig mitt beste svar. Jeg ser ikke noe glede i å gjøre det, så det er egentlig den store grunnen til at jeg ikke drikker alkohol.

Hva liker du å drikke istedenfor?

Det får jeg ofte spørsmål om! Folk spør ofte om jeg har en sånn fancy drink jeg kan anbefale som er alkoholfri, men for meg så går det mest i vann og pepsi max.

Har du fått noen reaksjoner på at du ikke drikker?

Jeg har fått masse reaksjoner, jeg får egentlig alltid reaksjoner når jeg sier at jeg ikke drikker. Og så blir folk litt sånn, “jammen er ikke det kjedelig da?” – jeg føler at de kan bli veldig skeptiske egentlig, til meg som person. Og så føler jeg at de da tror at jeg dømmer dem fordi de velger å drikke. Men det er ikke tilfelle i det hele tatt. jeg har jo ikke noe med hva andre velger å gjøre. For min del er det her bare et personlig valg, det at jeg velger å stå over.

Jeg har absolutt også fått positive reaksjoner. Jeg har skjønt at det er fler enn det jeg trodde, som velger å la være. Det som jeg har vært veldig nøye på, er at jeg har ikke noe imot alkohol – altså de rundt meg må gjerne drikke alkohol, og jeg sier ikke at jeg aldri kommer til å smake på alkohol. Det er bare at det er mitt valg å stå over, og akkurat det valget har jeg merket at det er fler enn hva jeg har trodd som også har tatt da.. Det kan føles ensomt. Men bestevennen min drikker ikke heller, og det er på en måte en trygghet å vite at man har en som ikke drikker også. Men jeg har absolutt fått masse positive reaksjoner, det er nesten litt sånn overveldende ut i fra hvordan jeg trodde det skulle bli faktisk.

Hvordan har du det på fest?

Sånn som alle andre tror jeg. Jeg kan også være på fester som jeg syns er skikkelig kjedelig og som jeg ikke ser noe behov for å være på. Og da, da bare drar jeg fordi dette her var kjedelig. Og så kan jeg ha ganger jeg syns det er dødsgøy. Jeg syns det er veldig dumt at folk må ha drukket alkohol for å danse, for eksempel. Jeg kan ha det super-supergøy på fest, og det har jeg jo som regel også. Det kommer veldig an på hva man gjør det til selv, tenker jeg da.

Føler du at du går glipp av noe når du ikke drikker?

Nei, jeg gjør egentlig ikke det. Jeg har jo sagt tidligere at jeg har opplevd å ikke bli inkludert fordi jeg ikke drikker, og det kan jeg fortsatt skje. For eksempel at jeg ikke blir invitert på vors med venner, fordi at “neimen jeg drikker jo ikke uansett, så da er det ikke noe poeng for meg å være der”.. og det syns jeg er veldig kjipt, da syns jeg at man må spørre seg om alkohol er grunnen til at man møtes og er sammen? MEn jeg føler ofte at folk er sosiale da, samtidig som de drikker alkohol. Hvis alkoholen er viktigere og er grunnen til at man er sosiale, så syns jeg det er veldig kjipt.

Hva er det beste for deg med å ikke drikke?

Det er at morgendagen alltid blir bra. Jeg kan stå opp å trene på morningen etter, og det føler jeg det er sjelden at de som har tatt den helt ut kan. Altså jeg bare føler at det er fint å være klar hele tiden og rett og slett være den beste versjonen av meg selv da.

Har du noen tips til de som syns det er vanskelig å si nei når noen tilbyr de alkohol?

Jeg syns man skal spørre seg selv hvorfor man drikker alkohol. Drikker du fordi at du føler deg ensom eller drikker du fordi at du faktisk har det gøy, eller drikker du fordi at alle andre gjør det? Jeg syns man skal stille seg de spørsmålene. Og når man har funnet frem til svaret om hvorfor man faktisk drikker alkohol, så vil man da klare å ta et standpunkt på om man vil si nei når noen spør- fordi at jeg tror at hvis man bare tenker at man drikker alkohol bare fordi alle andre gjør det, egentlig, og man egentlig ikke har noe glede av det, da kan man jo velge å la være. Så vil jeg tørre å påstå at hvis man er gammel nok til å drikke alkohol så må man være gammel nok til å kunne si nei også.

Categories: Folk