I BedreUten så er vi opptatt av at det skal være greit å velge å ikke drikke. Derfor har vi snakket med ungdom som ikke drikker, og hørt litt mer om hva de selv tenker om dette. Denne gangen slår vi av en prat med Ronja fra Oslo.

Ronja
16 år
Videregående skole
Oslo
Favoritt ting å gjøre på fritida: spille cello og trene karate

Jeg føler ikke at jeg går glipp av noe ved å ikke drikke, heller enn å gå glipp av noe, så føler jeg at jeg får med meg mer.

Er det noen spesiell grunn til at du ikke drikker?

For det første så er jeg under 18. For det andre har jeg en far som ikke drikker, og det beviser jo at man kan leve et helt vanlig og fint liv uten å drikke. Pluss at siden man kan leve til man er 18 uten å drikke så kan man vel leve videre uten å drikke også.

Hva liker du å drikke istedenfor?

Jeg liker alkoholfrie alternativer, og jeg liker brus og farris.

Har du fått noen reaksjoner på at du ikke drikker?

Egentlig ikke. På skolen er det er mange som drikker allerede, og det er kanskje ikke like kult å ikke drikke, men det er ikke noen som har stilt seg negative. Det de tror er jo at jeg er imot at de drikker, eller at folk generelt drikker, men sånn er det ikke. Eller kanskje når de er under 18, fordi da bryter de loven.

Hvordan har du det på fest?

Jeg har ikke vært på noen fester. Jeg har bare vært i sånn vanlige bursdagsfeiringer, og sånne skole-diskoer og sånn. Men jeg tror jeg har det like gøy som alle andre.

Føler du at du går glipp av noen ting når du ikke drikker?

Jeg føler ikke det. Man får jo med seg mer når man ikke drikker. Så heller enn å gå glipp av noe så føler jeg at jeg får med meg mer. For da glemmer jeg det ikke dagen etterpå heller.

Hva er det beste for deg med å ikke drikke?

Det er at kroppen min blir sunnere, og jeg kan huske alt.

Har du noen tips til de som syns det er vanskelig å si nei når de tilbys alkohol?

Hvis man ikke vil drikke, så spiller det kanskje ikke så stor rolle om man blir spurt, for da er det lettere å si nei. Men hvis det fortsatt er vanskelig så kan det være lurt å tenke over om man faktisk har lyst, og hvis svaret fortsatt er nei, så er det bare å prøve å si nei.

Tags:
Categories: Folk