I ungdomstiden, så drikker man mye, og man drikker seg full! Eller? Nå står det jo i alle avisene at norsk ungdom drikker minst i Europa? Hmm.. BedreUten gir deg svar!

Selv om det står i avisene at norsk ungdom drikker lite, så er det ikke sikkert det føles sånn for deg. Og det er ikke så rart! Det er faktisk sant at vi drikker mindre enn andre – men til gjengjeld så drikker vi ofte veldig mye når vi først gjør det. Tall fra en europeisk ungdomsundersøkelse blant 15 og 16 åringer viser nettopp dette. Men det er litt mer komplisert enn det.

I Norge så er det store forskjeller på hvor mye ungdom drikker ut i fra hvor man bor. Er du nysgjerrig på hvor mye ungdom der du bor drikker, så kan du gå inn på ungdata.no og finne tall (stjerne i boka på særemnet?). UngData-undersøkelsen, som gjennomføres på ungdomsskoler og videregående skoler i hele Norge hvert år, viser at 88 % av alle på ungdomsskolen faktisk aldri har drukket seg fulle – og på videregående er det 44 %. I tillegg så er det bare 4 % på ungdomsskolen som har drukket seg full mer enn 6 ganger, og 27 % på videregående.

Og så er det en ting til. I mange miljøer så er det vanlig å drikke ofte, og i enda flere miljøer enn det igjen, så er det kult å si at man drikker ofte. Hvis du sitter i kantina og to av de du kjenner sier at de har drukket seg fulle i helga – og alle rundt – du også – smiler og nikker, så tenker man kanskje at mange av de som smiler og nikker også har drukket? Det er det som kalles en flertallsmisforståelse. Når man tror at andre har noe, er noe eller gjør noe annet enn deg. Typiske flertallsmisforståelser er sånne som «alle får være ute lengre enn meg», «alle har mer erfaring med kjærester enn meg» og «alle jeg kjenner drikker». Kan være greit å tenke på, neste gang du tenker at du EGENTLIG føler deg BedreUten 🙂

 

Kilder: ungdata.no og espad.org

Categories: Ekspertpanel Fakta