Smakstest av alkoholfri drikke fra Sverige

Siden vi i BedreUten liker å dra på fest med noe annet en brus en gang i blant, tester vi ut alkoholfri drikke for dere. Harryhandel kan være så mangt – i vårt tilfelle snakker vi altså alkoholfri drikke. Sverige har mye å by på!

I denne smakstesten har vi testet både alkoholfrie alternativer – altså drikke som skal smake likt som drikke med alkohol i – og andre drikker som kan være gode alternativer til brus og vann. Denne gangen var det 13 smakstestere i alderen 15-25 år som var representert. Her er resultatene.

Testvinner: Briska Pæron

 Denne gangen hadde vi en soleklart vinner! Briska med pæresmak falt i smak hos hele panelet, noe som ikke skjer så ofte. Smaken minner litt om en raffinert mozell, og så fant mange ut at den lukter litt som surt pæresmågodt. Kommentarer fra panelet var blant annet «God og frisk, lett å drikke», og «Denne har jeg kjøpt i Sverige før, og kommer til å gjøre det igjen. Veldig god!» Terningkast: 6! 

 

Apple Cart

Vi var litt usikre på hva dette var – om det skulle være en eplesider eller en alkoholfri øl med eplesmak. Det viste seg å være en eplesider, og en skikkelig god en var det også! De som satte lavest karakter gjorde det fordi de mente eplesmaken var for svak. Flasken gjør at vi tenker den kan se ut som alkoholholdig drikke, for de som er interessert i det. Paneldeltakerne kommenterte slik: «Luker søtt av eple og smaker sprudlende og tørt» og «Liker den syrlige smaken. Og veldig fin flaske!». Terningkast: 5 

 

Briska Hallon og vinbær

Briska gjør det bra i svensketesten, og har også sin andre drikk helt oppe i toppen. Denne skulle smake bringebær og druer, noe panelet mente at den også gjorde. Luktetesten overbeviste mange om at dette kom til å smake noen form for vingummi. Dette er i likhet med briska pæron en veldig «brus-aktig» drikke. Noen mente den var litt for lite sprudlende. Kommentarer til denne drikken var «Godt i en kopp, men hadde blitt veldig søtt å drikke en hel flaske», og «Kanskje litt søt, men veldig god. Vil drikke den igjen.» Terningkast: 5 

 

1664 blanc

Dette var testens vinner blant de alkoholfrie ølene. Vår erfaring er at ungdommer som vanligvis ikke drikker øl, ofte ikke er så glade i ølsmaken i seg selv. Hvis du har lyst til å like ølsmak, så kan man øve seg med denne. Den er mild og god, samtidig som den har et tydelig ølpreg. To i panelet hadde dette som sin favoritt av alle drikkene vi testet. Noen av kommentarene var «Smaker sånn som jeg tror øl smaker» og «Denne ølen smakte veldig godt, søt smak». Terningkast: 4 

 

Vive la fete Eple

Vive la fete kommer i både eple og pære. Den som kommer lengst opp i vår smakstest er epledrikken. Vive smaker som en eplemost med kullsyre i, og har en balanse av syrlig og søt eplesmak. Paneldeltakerne som nok er godt vant med eplemost-varianter siden de ikke drikker alkohol, karakterer denne som litt over midt på treet, til epledrikk å være. Noen av kommentarene var «En bittelitt sprudlende eplejuice» og «fin flaske, grei smak». Terningkast: 4 

 

India Pale Soda

India Pale Soda har en ganske original smaksprofil. Den smaker som en blanding av juice og øl, og det var det naturlig nok delte meninger om. Det var en større andel i panelet som likte den godt, enn de som ikke likte den, så da ender vi opp med et ganske greit terningkast. Kommentarene på denne sodaen var «Cideraktig,mer som en voksenbrus» og «fruktig smak balansert ut med bitterhet». Terningkast: 4 

 

Billabong Brut

Billabong brut er en alkoholfri hvitvin. Den var det best likte vin/mousserende versjonen i denne testen. Mange syns den var litt sur, men det er jo kanskje ikke så rart, hvit vin er ofte surere enn brus, eplemost og annet som vi vanligvis drikker. Kommentarene til denne alkoholfrie vinen var blant annet «Smaker som jeg tror vin smaker. Men med litt blomster» og «Syrlig. Fruktig. Mye smak. Nam.» Terningkast: 4 

 

Clausthaler unfiltered

Dette var en av de alkoholfrie ølene i testen. Alkoholfri øl slår ofte litt dårlig an i BedreUten-smakspaneler, fordi det er få som drikker øl av de som ikke drikker alkohol. Så å lande på en treer her er jo ikke så verst. Av de som i utgangspunktet liker øl hadde de fleste i utgangspunktet gitt den en firer. Kommentarer på denne var blant annet «Tydelig humlesmak uten å være for bitter. Passe søt» og «Smaker sånn jeg tror at øl smaker, men 1664 var bedre». Terningkast: 3 

 

Ega

Kanskje den koseligste flaska i testen, sånn utseendemessig. Dette er en roiboos- og granatepledrikk som ser ut til å være beregnet på festlig lag. Vi liker variasjon i utvalget, og heier litt på ega, selv om den ikke var det beste vi har smakt. Panelet var generelt nøkterne i responsen, her er noen kommentarer: «Lukter roiboos, smaker veldig mye på en gang.» og «smaker som te med frukt og mye sukker». Terningkast: 3 

 

Vive la fete pære

Dette er søstera til den med eplesmak som fikk terningkast fire. Vive la fete pære smaker pære, men har en litt kjemisk lukt og ettersmak. Noen mente det smakte pære og maling – andre igjen syns denne var ganske frisk og god. Kommentarer var blant annet «Frisk pære med undertone av maling» og «God balanse, men pæresmaken var ikke optimal». Terningkast: 3 

 

 

100% Blåbær

Dette er rett og slett en sterk blåbærsaft på presset svensk blåbær. Vi liker blåbær. Ulempen er fare for «rødvin-tenner» – altså at tennene får en litt lilla-ish farge når man drikker en hel flaske. Det var uenigheter i panelet om denne smakte saft av hundre prosent blåbær. Men uansett var den helt grei. Dette sier paneldeltakerne: «Blåbærene i skogen smaker bedre. Dette var litt surt» og «Tørr og bitter blåbærsaft med smak av busk». Terningkast: 3 

 

God dryck no 2

Ok, så dette er jo litt morsomt. Nederst i testen har vi noen sparklies som kaller seg God Dryck nummer en og to. Det hjelper altså ikke at det står at drikken er god utenpå flaska når den ikke smaker godt. Greit å vite. Denne smakte som en alkoholfri rosevin, men var ganske sur. Kommentarer var «løgn» og «Bedre enn nummer en. De burde ikke gi seg ennå». Terningkast: 2 

 

 

God Dryck no 1

Dette er en alkoholfri sjampanjeaktig drikk, men også denne er veldig sur. Det er synd, flaksa er jo fin og det står at drikken er god. Så hvis vi skulle ha med drikke på fest, skulle vi likt å ha med denne. Problemet er at den ikke er så god. Kommentarer på denne var «Veldig syrlig smak, minner om spy» og «Lukter eddik. Smaker eddikish. Gjennomgående fæl». Terningkast: 1 

 

Og så har vi vurdert hvilke drikker som ser minst ut som alkoholfrie alternativer. Det er en ærlig sak, noen ganger er det deilig at samtalen ikke kommer inn på at man ikke drikker. Vi syns at både God Dryck 1 og 2 er fine (men vi unner ingen å drikke en hel flaske av disse), ellers så er alle de alkoholfrie ølene og eplemostene fine.

Categories: Alkoholfri drikke