Har du lagt merke til at det finnes mange forskjellige meninger om det er drikkepress blant norsk ungdom? Noen skriver i avisen at de har mye drikkepress rundt seg,  men andre kjenner seg ikke igjen i dette i det hele tatt. Det er faktisk ikke så rart- for det er veldig store forskjeller på hvordan man fester og har det moro sammen på ulike skoler.

En ny studie om ungdom i Oslo konkluderer med at hvilken skole man går på har mye å si for ungdoms alkoholbruk.  Her tar de utgangspunkt i de store forskjellene mellom skoler på øst og vest-kanten i Oslo. Studien viser at ungdom på vestkanten som går på skoler der russetiden er veldig viktig, drikker mest. På østkanten har man en mer ironisk distanse til russefeiring, og det er sjelden russebusser og mye oppstyr rundt russefeiringa. Hvilken skole man går på sier for de fleste noe om hvilken familie du kommer fra og hva slags andre ting utenom skolen det er rundt deg. Det er dette som gjør at skolen i praksis betyr mye for hvor mye alkohol du og vennene dine drikker.

I forbindelse med studien kommer forskerne ut med et varsko i forhold til russefeiringa. Russefeiringa skal være en god tid for alle, men noen plasser ødelegger drikkekulturen for mange. Er du russ i år, er dette noe å ha i bakhodet; hva slags russ passer det å være for deg?

Et alternativ er å bli Edruss. Mange russ velger å fokusere på andre gleder ved russetiden enn alkoholen. Da er man med på å senke drikkepresset for de rundt seg også; og man husker mer fra en av de morsomste tidene i livet! Vil du lese mer om dette kan du besøke Edruss sine hjemmesider.

 

 

Categories: Ekspertpanel