I BedreUten så er vi opptatt av at det skal være greit, for de som vil det, å føle seg bedre uten alkohol. I ekspertpanelet så tar imot spørsmål som sendes til oss på sosiale medier eller bedreuten@juvente.no og skriver svar etterhvert.

Heldigvis har mange som ikke drikker alkohol nære venner og eventuelt kjærester som forstår og støtter valgene man har tatt. Om man velger å drikke eller ikke er jo tross alt et personlig valg. Vi har fått inn et spørsmål fra «Fredrik» på 16 år:

«Hvordan håndterer jeg at kjøresten min drikker når jeg ikke gjør det?»

 

Hei!

Så bra at du spør, for dette er det nok mange som har grublet over!

Det kan i grunn være to sider ved dette spørsmålet: enten at du synes det kan være vanskelig at kjæresten din drikker, eller at kjæresten din kan synes det er vanskelig at du ikke gjør det.

Siden vi er så innmari forskjellige som personer – akkurat som forholdene vi er i, også er veldig forskjellige – finnes det ingen fasit, men som med så mye annet når det er noe som plager oss, er kommunikasjon som regel nøkkelen.

Hvis du synes det er vanskelig at kjæresten din drikker, kan det være lurt å tenke litt ordentlig over hva som plager deg med at kjæresten din drikker. Synes du det lukter ekkelt? Synes du det er kjipt at kjæresten din blir så fyllesyk at dere ikke kan finne på noe sammen dagen etter? Eller at det er irriterende at dere aldri er klare for å dra hjem på samme tidspunkt? Synes du kjæresten din blir teit på fylla? Er du redd for utroskap?

Legg merke til at mange av spørsmålene over, er tanker mange av oss kan kjenne på i et forhold, helt uavhengig av om det er drikking i bildet eller ikke…

Som ikke-drikkende, kan noen av oss kjenne på at vi er ekstra redde for å bli opplevd som dømmende mot den som velger å drikke – kanskje spesielt når det er kjæresten vår det er snakk om! Det kan gjøre at vi kvier oss fra å ta opp ting som plager oss når kjæresten drikker. Da kan det hjelpe å prøve å skille selve drikkinga fra den konkrete situasjonen som du plages av. Det er vel ikke greit at kjæresten din gjør deg usikker eller lei deg – uansett om det er drikking involvert eller ikke?

Det generelle rådet må nok derfor bli at du og kjæresten din snakker sammen om det som plager dere, prøver å være så konkrete som mulige, og se om dere kan lage noen avtaler og løsninger for å lette situasjonen. Det kan for eksempel være at dere sender hverandre melding til faste tidspunkter i festlige lag, at dere avtaler en hyggelig ting det er ok for dere å gjøre sammen til tross for eventuell fyllesyke, eller noe helt annet som funker for dere.

Og lurer du på hvorfor kjæresten din kanskje synes det er vanskelig å forholde seg til at du drikker, kan du lese om hvorfor folk reagerer når man sier at man ikke drikker her 

Categories: Ekspertpanel